Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00
Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00
Środa 7:00 – 15:00
Czwartek 7:00 – 16:00
Piątek 7:00 – 13:00
W dniach 4- 6 marca w Krakowie odbył się XVII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tegorocznym tematem były tradycyjne potrawy wielkanocne w zestawieniu z nowymi trendami kulinarnymi. Zawodnicy musieli wykazać się nie tylko znajomością tradycyjnych receptur, ale także umiejętnością łączenia ich z nowoczesnymi technikami kulinarnymi, takimi jak: metoda obróbki termicznej sous vide, kuchnia molekularna i fusion.
Zadanie było trudne i kosztowne, ale zawodnicy doskonale poradzili sobie z tematem. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentował uczeń klasy trzeciej Karol Procner, który przygotował „Rafaello z dorsza”. Potrawa składała się z trzech rodzajów kawioru, soku marchewkowego, wina gronowego, nalewki pigwowej, prażonego makaronu ryżowego, musu z awokado, białej czekolady z chili, kremu na bazie gotowanych żółtek i majonezu oraz pikantnych kuleczek z dorsza obtoczonych w kokosie. Zawodnicy w czasie 120 minut musieli sporządzić dziewięć porcji zakąski oraz wykonać dodatkowe zadanie konkursowe, polegające na przygotowaniu jaja poszetowego z grzanką. W gronie czterdziestu czterech zawodników Karol uzyskał wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.
Iwona Gomola - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych