Miasto Wisła - oficjalna strona

Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00

Najlepsze beskidzkie krepliki smaży Elżbieta Szajtauer

20.02.2020

Elżbieta Szajtauer usmażyła kreplika, który zdobył największe uznanie w Konkursie na najlepsze beskidzkie krepliki. Konkurs po kilku latach przerwy wrócił do Wisły i odbył się w pięknych wnętrzach Aries Hotel & Spa w Wiśle Czarnem. 

- Każdy ma swój sposób na zrobienie beskidzkich kreplików. Myślę, że robię je jak każda wiślańska gaździna. Może to kwestia składników, temperatury, bo pączki lubią ciepło, dobrego wyrobienia. To też jest kwestia szczęścia, bo przecież krepliki nie zawsze wychodzą - mówi Elżbieta Szajtauer, zwyciężczyni Konkursu na najlepsze beskidzkie krepliki.

Żeby wziąć udział w konkursie, trzeba było spełnić przede wszystkim kryteria receptury. Beskidzkie krepliki muszą być smażone na smalcu, być nadziane powidłami śliwkowymi i mieć w sobie odrobinę spirytusu.

- Często robię krepliki, jeszcze częściej kołocz wiślański, mój mąż bardzo lubi ciasto drożdżowe. Zresztą to mój mąż przywiózł krepliki na konkurs, ja wcześniej byłam w pracy. Krepliki na konkurs robiłam dzisiaj o 3:30 rano - mówi Elżbieta Szajtauer.

Konkurs na najlepsze beskidzkie krepliki zorganizowany został w Wiśle po raz dziesiąty, choć poprzednia edycja odbyła się tutaj w 2014 roku. Wcześniej konkurs był organizowany przez stowarzyszenie Imko Wisełka, wydarzenie wraca zatem po kilku latach przerwy.

- Uznaliśmy, że to tak ciekawa inicjatywa, że warto ją kontynuować. W tym roku postanowiliśmy nieco rozszerzyć formułę, oceny dokonało jury, w skład którego weszli przedstawiciele wszystkich gmin skupionych w Beskidzkiej 5 - mówi Katarzyna Czyż - Kaźmierczak, dyrektor Wiślańskiego Centrum Kultury, które w tym roku zorganizowało konkurs.

W jury zasiedli: Sabina Bugaj ze Szczyrku, Katarzyna Macura z Brennej, Kinga Bałazy z hotelu Aries w Wiśle, Łukasz Sitek z Ustronia oraz Barbara Juroszek z Istebnej. To właśnie jury miało bardzo trudne zadanie wyboru najlepszego beskidzkiego kreplika. Do konkursu zgłosiło się 19 osób i instytucji. Najlepsze okazały się pączki Elżbiety Szajtauer, drugie miejsce ex aequo zajęły Ewa Szalbot i Barbara Koczwara - wszystkie panie mieszkają w Wiśle. Konkurs i degustację uświetniły występy kapeli Zespołu Regionalnego Wisła i grupy teatralno-kabaretowej "Emocja". Organizatorzy i sponsorzy przygotowali też cenne i ciekawe upominki dla publiczności, która zgromadziła się w oranżerii Aries Hotel & Spa w Wiśle Czarnem.

Wiślańskie Centrum Kultury dziękuje partnerom i sponsorom wydarzenia: Aries Hotel & Spa Wisła, Cukiernia Wiślanka, Pracownia Malowany Ptak Janusz i Kamilla Księżnik, Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, Cukiernia u Janeczki.

Relacja wideo od portalu ox.pl:


Partnerzy

Herb miasta Nepomuk
Herb miasta Jablunkov
Herb miasta Rheinhausen
Herb miasta Hukvaldy
Herb miasta Bullylesmines
Herb miasta Coka
Herb gminy Jastarnia
Mapa Miasta
Gospodarka odpadami
e-urzad
Prawo lokalne
Dziennik ustaw
Kamerka Internetowa

Szybki kontakt

Masz do nas pytania?

Twój adres e-mail*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Urząd Miejski w Wiśle w celu służącym do odpowiedzi na moje pytanie.

Treść pytania*

* - pola obowiązkowe
Podane dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z art. 6 ust.1 pkt c) Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO, tj. „przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze”.
Administratorem danych osobowych jest Gmina Wisła reprezentowana przez Burmistrza Miasta Wisła z siedzibą w Wiśle, Plac Bogumiła Hoffa 3, tel. +48 33 8552425, fax +48 33 8552995, email: um@wisla.pl.
Urząd Miejski w Wiśle
43-460 Wisła
Plac Bogumiła Hoffa 3