Beskidy łączą w sobie nowoczesność z tradycją. Od kilku lat zauważyć można powrót do pasterstwa. Właśnie rozpoczyna się sezon na wypasanie owiec i wytwarzanie produktów na bazie owczego mleka. Zapraszamy do Wisły na mieszanie owiec.
- Z roku na rok zauważamy, że tradycje pasterskie wzbudzają coraz większą popularność i zainteresowanie. Turyści fascynują się tym tradycyjnym zajęciem, chcą oglądać wypasanie owiec, mieszanie owiec, chętnie kosztują tradycyjne produkty owczarskie – przede wszystkim sery, przyglądają się, jak wygląda proces ich produkcji. Z drugiej strony widzimy zainteresowanie naszych gospodarzy, którzy chętniej decydują się na hodowlę owiec, aby powiększać swoje stada – zauważa Ewa Zarychta, kierownik Referatu Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Wiśle.
Już w najbliższą niedzielę, 22 maja, Wisła zaprasza na Cieńków do pasterskiej kolyby. Tam odbędzie się tradycyjne mieszanie owiec połączone z pokazami serowarstwa. - Będzie można skosztować pierwszych w sezonie serów, posłuchać regionalnej muzyki, ponieważ towarzyszyć nam będzie kapela góralska. Będzie wiele innych atrakcji, dlatego zapraszam wszystkich na godzinę 13.00 na Cieńków – mówi kierownik referatu.
Już dziś warto zaplanować wypad na kolejne wydarzenia z owcami w roli głównej. 17 lipca na Pasiekach odbędzie się spotkanie poświęcone tradycjom serowarstwa z owczego i krowiego mleka - pokazy wyrobu oraz degustacje oscypków, bundzu, bryndzy, redykołek i innych serów wołoskich.
6 i 7 sierpnia na Skolnitym zaplanowano Festiwal Sera
24 września na Cieńkowie odbędzię się na rozchód owiec. Będzie to tradycyjne zakończenie wypasu związane z powrotem owiec do swoich gospodarzy, podsumowanie wypasu oraz wspólna biesiada.
Wszystkie imprezy są bezpłatne. - Chciałabym także przypomnieć, że inne miejscowości zrzeszone w ramach Beskidzkiej 5 (Istebna, Szczyrk, Brenna, Ustroń) organizują podobne imprezy, na które również zapraszam – dodaje Ewa Zarychta.