Drobne ciasteczka pojawiły się na Śląsku Cieszyńskim w czasie panowania Habsburgów, na przełomie XVIII i XIX wieku wraz z trendami napływającymi z Wiednia. Początkowo drobne ciasteczka gościły na stołach bogatych mieszczan oraz szlachty z Cieszyna. Z czasem ciasteczka zaczęły pojawiać się
w pozostałej części regionu, trafiły także na wieś.
Dzisiaj drobne ciasteczka są tradycją i wizytówką Śląska Cieszyńskiego, elementem jego regionalnej odrębności. Także w Wiśle nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Ciasteczka to nie tylko mnogość smaków i form. To wspólnie spędzony czas, zacieśnianie więzi i mnóstwo przyjemności.
Uwielbiamy drobne ciasteczka i jesteśmy mistrzami w ich pieczeniu. Grudzień to czas na ich tworzenie, dekorowanie, szukanie nowych przepisów i wymienianie się tymi najbardziej tradycyjnymi. Ciasteczkami okazujemy wdzięczność, pamięć, serdeczność.