Miasto Wisła - oficjalna strona

Wisła zimą

Banner - wyciąg narciarski
Banner - trasy biegowe
Banner - kuligi
Banner - warunki narciarskie

Kalendarz imprez

Przejdź do wersji tekstowej kalendarium imprez

Tak smakuje Wisła!

14.06.2022

Świńska kita, żebroczka, biała polewka, ale też ramen wiślański, placki Ondraszka kluski z oscypkiem i góralska pizza. Do tego ptysie z kruszonką, tradycyjne krepliki oraz schroniskowe jagodzianki i kluchy na parze. A dla spragnionych Przysmak Misia, piwo Kaskady Rodła czy jabłkowa oraz truskawkowa kombucha - to tylko niektóre z propozycji, jakie znalazły się na szlaku kulinarnym dedykowanym obchodom 60-lecia nadania Wiśle praw miejskich. 

- Turyści przyjeżdżąjący do Wisły wielokrotnie podkreślali znakomitą jakość oferty gastronomicznej tutaj dostępnej. Kultowe cukiernie, swojskie, góralskie karczmy, górskie schroniska oraz nowoczesne, ekskluzywne restauracje budują klimat miasta i sprawiają, że każdy zaspokoi swoje kulinarne gusta. Dlatego w roku jubileuszowym zaproponowaliśmy im, aby do karty menu wprowadzili pozycje związane z Wisłą i obchodami 60-lecia - tłumaczy Tadeusz Papierzyński, kierownik Referatu Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu w wiślańskim urzędzie miejskim. - Odzew był bardzo pozytywny i zgłosiło się do nas 21 podmiotów, które przygotowały przystawki, zupy, dania główne, desery czy drinki smakiem, składnikami bądź nazwą nawiązujące do wiślańskich tradycji - dodaje.

Kulinarne propozycje zostały zebrane w specjalne wydawnictwo, które pomoże w dotarciu do tych punktów. Okolicznościowy folder można dostać m.in. w Centrum Informacji Turystycznej w Wiśle przy rynku. Wszystkie dania znajdują się także na https://60.wisla.pl/tak-smakuje-wisla/ 

Prezentacja propozycji odbyła się podczas wczorajszej konferencji prasowej w Browarze Wisła, gdzie przedstawiciele poszczególnych karczm, restauracji czy cukierni tłumaczyli zebranym składniki, sposób wykonania czy genezę nazwy dania. Część z tych potraw można było skosztować już na miejscu podczas konferencji.

- Bardzo dziękuję za zaangażowanie wszystkim podmiotom. Za Waszą obecność i przedstawione kulinarne pomysły. 60-lecie Wisły to nasze wspólne święto i cieszę się, że zechcieliście w takiej formie włączyć się w obchody - dziękował burmistrz Tomasz Bujok

"Nasze restauracje, karczmy, cukiernie i kawiarnie przygotowały dla Państwa propozycje dań czy napojów z zachowaniem najwyższej staranności i poszanowaniem tradycji kulinarnych. Wśród propozycji znalazły się zarówno te potrawy, jak i nowoczesne interpretacje lokalnej kuchni." - napisano we wstępie do broszury.

Dania będą dostępne w kartach menu poszczególnych punktów gastronomicznych co najmniej od 15 czerwca do 15 września, natomiast część z nich już zapowiedziała, że zostaną do końca roku, a może i na stałe. Warto zatem wyruszyć latem na kulinarny szlak smakami Wisły i spróbować wszystkich przygotowanych propozycji!

Plik pdf z wydawnictwem jest do pobrania ze strony https://wisla.pl/media/upload/J/u/Jubileuszowe_smaki_Wisla_60lecie.pdf  

 

Obiekty, które dołączyły do akcji to:

  • Browar Wisła - piwo Kaskady Rodła oraz jesiotr z wiślańskiej hodowli z kopytkami i sosem z czerwonej papryki
  • Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki - Wiślańskie Jadło, czyli kita świńska (domowa szynka wieprzowa) w dwóch plackach ze ziemniaków pieczonych na blasze, a na to kapusta ze zasmażką
  • Hospoda s knedlikem - wiślański pstrąg pieczony, puree z białej kaszanki, sos na bazie soku z cytryny i mioduli wiślańskiej, sałatka wiosenna
  • Restauracja Jedli w Wiśle (Hotel Pod Jedlami) - tatar z marynowanego w cytrusach pstrąga wiślańskiego, kiszona rzodkiewka i koperek a druga propozycja to razowy burger jagnięcy z małosolnym ogórkiem, górskim wędzonym serem i dipem żurawinowo-miętowym
  • Karczma Skolnity - Wiślański Warkocz, czyli polędwiczka wieprzowa zaplatana boczkiem z zapiekanymi ziemniakami, sosem kurkowym i sezonową sałatką oraz drink Przysmak Misia - jagermeister, sok porzeczkowy i koski lodu.
  • Kącik Zbójnicki - ramen wiślański na baraninie z domowym makaronem, krokietem ziemniaczanym, wędzonymi śliwkami, grzybami, świeżą papryką, kapustą i jajkiem
  • Nasza Kombucha - pyszny i zdrowy, fermentowany napój na bazie herbaty, 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników, z naszej górskiej, beskidzkiej wody; w specjalnej odsłonie na 60-lecie o smaku truskawkowym i jabłkowym;
  • Ondraszkowa Izba - Placki Ondraszka, czyli placki ziemniaczane pieczone na blasze podane z mięsem ognistym;
  • Pizzeria Lusia - Burger Górala: wołowina 100%, sałata, grilowany boczek, pomidor, ogórek, cebula, oscypek, sos burger VIP + podwójne frytki
  • Pizzeria Tutto - Pizza Góralska z oscypkiem z Koniakowa, boczkiem domowym, mozzarellą fior di latte, żurawiną oraz oliwą extra virgin a także Herbata Góralska - mrożona z korą cynamonową, anyżem gwiaździstym, goździkami, cytryną i pomarańczą;
  • Restauracja Lusia - Wiślok, czyli pieczony pstrąg z zapiekanymi ziemniaczkami w przyprawach i letnią surówką;
  • Restauracja Oro - na przystawkę żebroczka (ziemniaki, ryż, boczek, cebula  i szpyrki, podawana z herbatą z zielin), zupa to biała polewka (wywar na wędzonce, mleko, szczypiorek, boczek i ziemniaki) a danie główne to ravioli z kaszanką (kaszanka, demi glace, cebula karmelizowana);
  • Restauracja Panorama (Hotel Stok) - Pstrąg z Doliny Rozpusty: pieczony, rolowany filet z pstrąga podany na młodych liściach skropionych vinegretem, pieczone ziemniaki parisienne;
  • Restauracja Polka (Hotel Aries) - kluski z oscypkiem, pesto z lubczyku, pomidor, orzechy;
  • Restauracja Vislow - plaster koziego sera, chutney z rabarbaru, roszponka, chipsy skorzonera, granat a druga propozycja to drink "Tam, gdzie rosną sosny" (peaky blinder spiced dry gin, syrop z pędów sosny, cytryna, woda gazowana);
  • Restauracja Crystal Mountain (Hotel Crystal Mountain) - zupa: klasyczna kwaśnica na żeberku wędzonym z ziemniakami z ogniska; danie główne: wolno duszona baranina z ciap kapustą, suszoną śliwką i młodą marchwią w tempurze; deser: placek drożdżowy po naszemu z lodami różanymi;
  • Schronisko Przysłop pod Baranią Górą - Przysłopowe Gnocchi - buraczano-ziemniaczane kopytka w stylu włoskim, podane ze szpinakiem, fetą, oliwą z oliwek, doprawiane do smaku włoskimi przyprawami a także Bułeczki z Gumijagód - drożdżowe bułeczki, tzw. jagodzianki z owocami jagód zbieranymi na zboczach Baraniej Góry;
  • Schronisko Soszów - buchty z sosem jagodowym, czyli tradycyjne kluski na parze z sosem jagodowym, którego receptura jest przekazywana w niezmienionej formie kolejnym gospodarzom schroniska od lat 80. minionego wieku;
  • Restauracja U Fojta - Zagrycha Luficiorza: chrzan tarty, domowa kiełbasa barania, swojski salceson, szynka dojrzewająca, smalec, ogórek kiszony z własnej piwniczki;
  • Cukiernia U Janeczki - ptyś z kruszonką: tradycyjny wypiek odświeżony kruszonką, w środku krem budyniowy i konfitura malinowa;
  • Pączkarnia Kreplik - Kreplik Wiślański, czyli pączek z powidłami śliwkowymi.

 


Jak spędzisz tutaj czas?

Baner Aktywnie pozytywnie
Banner Rodzinnie goscinnie
Baner na edukowaniu i harcowaniu
Baner na konferencji
Baner Mapa miasta
Baner Kamera internetowa
Baner baza noclegowa
Baner Baza wyciągi

Partnerzy

Herb miasta Nepomuk
Herb miasta Jablunkov
Herb miasta Rheinhausen
Herb miasta Hukvaldy
Herb miasta Bullylesmines
Herb miasta Coka
Herb gminy Jastarnia
Herb miasta Szczyrk
Herb miasta Brenna
Herb gminy Istebna
Herb miasta Ustroń
Copyright © by Urząd Miasta Wisła 2024
Polityka prywatności i cookies Deklaracja dostępności
Realizacja: Agencja Marketingu Internetowego
//widget pogodowy