Świńska kita, żebroczka, biała polewka, ale też ramen wiślański, placki Ondraszka kluski z oscypkiem i góralska pizza. Do tego ptysie z kruszonką, tradycyjne krepliki oraz schroniskowe jagodzianki i kluchy na parze. A dla spragnionych Przysmak Misia, piwo Kaskady Rodła czy jabłkowa oraz truskawkowa kombucha - to tylko niektóre z propozycji, jakie znalazły się na szlaku kulinarnym dedykowanym obchodom 60-lecia nadania Wiśle praw miejskich.
- Turyści przyjeżdżąjący do Wisły wielokrotnie podkreślali znakomitą jakość oferty gastronomicznej tutaj dostępnej. Kultowe cukiernie, swojskie, góralskie karczmy, górskie schroniska oraz nowoczesne, ekskluzywne restauracje budują klimat miasta i sprawiają, że każdy zaspokoi swoje kulinarne gusta. Dlatego w roku jubileuszowym zaproponowaliśmy im, aby do karty menu wprowadzili pozycje związane z Wisłą i obchodami 60-lecia - tłumaczy Tadeusz Papierzyński, kierownik Referatu Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu w wiślańskim urzędzie miejskim. - Odzew był bardzo pozytywny i zgłosiło się do nas 21 podmiotów, które przygotowały przystawki, zupy, dania główne, desery czy drinki smakiem, składnikami bądź nazwą nawiązujące do wiślańskich tradycji - dodaje.
Kulinarne propozycje zostały zebrane w specjalne wydawnictwo, które pomoże w dotarciu do tych punktów. Okolicznościowy folder można dostać m.in. w Centrum Informacji Turystycznej w Wiśle przy rynku. Wszystkie dania znajdują się także na https://60.wisla.pl/tak-smakuje-wisla/
Prezentacja propozycji odbyła się podczas wczorajszej konferencji prasowej w Browarze Wisła, gdzie przedstawiciele poszczególnych karczm, restauracji czy cukierni tłumaczyli zebranym składniki, sposób wykonania czy genezę nazwy dania. Część z tych potraw można było skosztować już na miejscu podczas konferencji.
- Bardzo dziękuję za zaangażowanie wszystkim podmiotom. Za Waszą obecność i przedstawione kulinarne pomysły. 60-lecie Wisły to nasze wspólne święto i cieszę się, że zechcieliście w takiej formie włączyć się w obchody - dziękował burmistrz Tomasz Bujok
"Nasze restauracje, karczmy, cukiernie i kawiarnie przygotowały dla Państwa propozycje dań czy napojów z zachowaniem najwyższej staranności i poszanowaniem tradycji kulinarnych. Wśród propozycji znalazły się zarówno te potrawy, jak i nowoczesne interpretacje lokalnej kuchni." - napisano we wstępie do broszury.
Dania będą dostępne w kartach menu poszczególnych punktów gastronomicznych co najmniej od 15 czerwca do 15 września, natomiast część z nich już zapowiedziała, że zostaną do końca roku, a może i na stałe. Warto zatem wyruszyć latem na kulinarny szlak smakami Wisły i spróbować wszystkich przygotowanych propozycji!
Plik pdf z wydawnictwem jest do pobrania ze strony https://wisla.pl/media/upload/J/u/Jubileuszowe_smaki_Wisla_60lecie.pdf
Obiekty, które dołączyły do akcji to:
- Browar Wisła - piwo Kaskady Rodła oraz jesiotr z wiślańskiej hodowli z kopytkami i sosem z czerwonej papryki
- Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki - Wiślańskie Jadło, czyli kita świńska (domowa szynka wieprzowa) w dwóch plackach ze ziemniaków pieczonych na blasze, a na to kapusta ze zasmażką
- Hospoda s knedlikem - wiślański pstrąg pieczony, puree z białej kaszanki, sos na bazie soku z cytryny i mioduli wiślańskiej, sałatka wiosenna
- Restauracja Jedli w Wiśle (Hotel Pod Jedlami) - tatar z marynowanego w cytrusach pstrąga wiślańskiego, kiszona rzodkiewka i koperek a druga propozycja to razowy burger jagnięcy z małosolnym ogórkiem, górskim wędzonym serem i dipem żurawinowo-miętowym
- Karczma Skolnity - Wiślański Warkocz, czyli polędwiczka wieprzowa zaplatana boczkiem z zapiekanymi ziemniakami, sosem kurkowym i sezonową sałatką oraz drink Przysmak Misia - jagermeister, sok porzeczkowy i koski lodu.
- Kącik Zbójnicki - ramen wiślański na baraninie z domowym makaronem, krokietem ziemniaczanym, wędzonymi śliwkami, grzybami, świeżą papryką, kapustą i jajkiem
- Nasza Kombucha - pyszny i zdrowy, fermentowany napój na bazie herbaty, 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników, z naszej górskiej, beskidzkiej wody; w specjalnej odsłonie na 60-lecie o smaku truskawkowym i jabłkowym;
- Ondraszkowa Izba - Placki Ondraszka, czyli placki ziemniaczane pieczone na blasze podane z mięsem ognistym;
- Pizzeria Lusia - Burger Górala: wołowina 100%, sałata, grilowany boczek, pomidor, ogórek, cebula, oscypek, sos burger VIP + podwójne frytki
- Pizzeria Tutto - Pizza Góralska z oscypkiem z Koniakowa, boczkiem domowym, mozzarellą fior di latte, żurawiną oraz oliwą extra virgin a także Herbata Góralska - mrożona z korą cynamonową, anyżem gwiaździstym, goździkami, cytryną i pomarańczą;
- Restauracja Lusia - Wiślok, czyli pieczony pstrąg z zapiekanymi ziemniaczkami w przyprawach i letnią surówką;
- Restauracja Oro - na przystawkę żebroczka (ziemniaki, ryż, boczek, cebula i szpyrki, podawana z herbatą z zielin), zupa to biała polewka (wywar na wędzonce, mleko, szczypiorek, boczek i ziemniaki) a danie główne to ravioli z kaszanką (kaszanka, demi glace, cebula karmelizowana);
- Restauracja Panorama (Hotel Stok) - Pstrąg z Doliny Rozpusty: pieczony, rolowany filet z pstrąga podany na młodych liściach skropionych vinegretem, pieczone ziemniaki parisienne;
- Restauracja Polka (Hotel Aries) - kluski z oscypkiem, pesto z lubczyku, pomidor, orzechy;
- Restauracja Vislow - plaster koziego sera, chutney z rabarbaru, roszponka, chipsy skorzonera, granat a druga propozycja to drink "Tam, gdzie rosną sosny" (peaky blinder spiced dry gin, syrop z pędów sosny, cytryna, woda gazowana);
- Restauracja Crystal Mountain (Hotel Crystal Mountain) - zupa: klasyczna kwaśnica na żeberku wędzonym z ziemniakami z ogniska; danie główne: wolno duszona baranina z ciap kapustą, suszoną śliwką i młodą marchwią w tempurze; deser: placek drożdżowy po naszemu z lodami różanymi;
- Schronisko Przysłop pod Baranią Górą - Przysłopowe Gnocchi - buraczano-ziemniaczane kopytka w stylu włoskim, podane ze szpinakiem, fetą, oliwą z oliwek, doprawiane do smaku włoskimi przyprawami a także Bułeczki z Gumijagód - drożdżowe bułeczki, tzw. jagodzianki z owocami jagód zbieranymi na zboczach Baraniej Góry;
- Schronisko Soszów - buchty z sosem jagodowym, czyli tradycyjne kluski na parze z sosem jagodowym, którego receptura jest przekazywana w niezmienionej formie kolejnym gospodarzom schroniska od lat 80. minionego wieku;
- Restauracja U Fojta - Zagrycha Luficiorza: chrzan tarty, domowa kiełbasa barania, swojski salceson, szynka dojrzewająca, smalec, ogórek kiszony z własnej piwniczki;
- Cukiernia U Janeczki - ptyś z kruszonką: tradycyjny wypiek odświeżony kruszonką, w środku krem budyniowy i konfitura malinowa;
- Pączkarnia Kreplik - Kreplik Wiślański, czyli pączek z powidłami śliwkowymi.