Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbyła się VII edycja Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z pasją”. Konkurs był podsumowaniem realizowanego przez Stowarzyszenie „Teraz Patelniok” zadania publicznego „Oczami szefa”, wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie.
Pomysłodawczynią i główną koordynatorką zadania jak i konkursu była Iwona Gomola. Jak co roku uczniowie walczyli nie tylko o miejsca na podium, gdzie czekały na nich cenne nagrody rzeczowe oraz puchary ufundowane przez Stowarzyszenie Małopolskich Szefów Kuchni i Cukierników, ale też o nagrodę specjalną jaką był Puchar Burmistrza Miasta Wisła. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były sery, na bazie których uczestnicy musieli sporządzić danie główne lub zakąskę.
Do udziału w konkursie zgłosiło się jedenaście szkół z województwa śląskiego i małopolskiego: Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Zespół Szkół im. J. Tuwima w Bielsku Białej, Bielska Szkoła Rzemiosł, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Bielsku Białej, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu Zdroju, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu oraz Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. K. Miarki w Pszczynie. Do prac w komisji sędziowskiej zaproszenie przyjęli znani i cenieni szefowie kuchni. Z Małopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników w pracach komisji udział brali: Leszek Kawa – wiceprezes stowarzyszenia, szef kuchni Bistro Emaus 3 w Krakowie, doradca kulinarny w zakresie kuchni staropolskiej; Wojciech Chudzik – szef kuchni Hotelu Cracovia w Krakowie; Robert Żmuda – szef kuchni w restauracji Karczma Regionalna Gościnna Chata w Krakowie; Sebastian „Szromu” Schrom – szef kreatywny w restauracji La Rossa w Oświęcimiu, uczestnik programu kulinarnego Hell`s Kitchen; Jakub Antoniszak – master sushi szef, finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015; Jan Filipczyk – szef kuchni restauracji Kolanko w Krakowie; Robert Joachimiak Szpinda – szef kuchni hotelu Kossak w Krakowie. Dodatkowo w skład komisji sędziowskiej weszli: Adam Kajfosz i Jakub Pustówka – szefowie kuchni restauracji SiSi w Ustroniu; Mateusz Wojnar – szef kuchni Hotelu Mercury w Cieszynie, Miłosz Kempka – szef kuchni Fiorentina w Krakowie, Łukasz Świtała – szef kuchni Stara Winiarnia w Wiśle, Wiesław Wróblewski – właściciel firmy Bacówka u Wiecha, Carlos Gonzales Tejera – firma Stalgast, Michał Rajwa – Wydział Edukacji Starostwo Powiatowe w Cieszynie, Sylwester Foltyn – sekretarz miasta Wisła oraz Dominik Witkoś – kucharz.
Konkurs nie odbyłby się gdyby nie wkład i pomoc Firmy Prymat, Stalgast, Bacówki „U Wiecha”, Stowarzyszenia Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok”, Stowarzyszenia Małopolskich Szefów Kuchni i Cukierników, Zarządu Powiatu Cieszyńskiego oraz Burmistrza Miasta Wisły.
Uczniowie zaprezentowali wysoki poziom wiedzy kulinarnej jak i technik sporządzania dań różnymi metodami. Potrawy zachwyciły jurorów zarówno smakiem , wyglądem jak i doborem składników. Wysoko oceniono stopień przygotowania przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Potrawy wykonane były zgodnie z tematem konkursu, a jury miało naprawdę trudny wybór, jednak wyłonić zwycięzców trzeba było. Oto wyniki konkursu: 1. miejsce – Iwona Rajwa i Anna Wieczorek z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu Zdroju, których opiekunem była Ewa Goraus, 2. miejsce – Kamila Górowska i Daniel Pająk z Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach, których opiekunem była Jadwiga Krawczyk, 3. miejsce – Dawid Cieślar i Sebastian Nogowczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, których opiekunem była Iwona Gomola. Puchar Burmistrza Miasta Wisły oraz 1. miejsce Jury VIP otrzymali Rafaela Śliwka i Błażej Burawa z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu, których opiekunem była Dorota Szymańska.
Wszystkim zawodnikom gratuluję, a nauczycielom, którzy przygotowali uczniów do konkursu i tak licznie stawili się w naszej szkole serdecznie dziękuję. To dzięki Waszej obecności ranga konkursu w środowisku wzrasta z roku na rok. Szczególne podziękowania kieruję również do nauczycieli w tym: Luizy Kezwoń, Lucyny Wisełki, Wiesławy Koziarek oraz Lubomira Špili jak i uczniów ZSGH, w tym szczególnie do Ewy Gałosz, Andrzeja Kowalczyka oraz Damiana Badury. To dzięki waszej pomocy i zaangażowaniu mogliśmy sprawnie przeprowadzić konkurs i zaprezentować się jako szkoła w środowisku.
Iwona Gomola