Miasto Wisła - oficjalna strona

VII edycja Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z pasją”

10.04.2017

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbyła się VII edycja Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z pasją”. Konkurs był podsumowaniem realizowanego przez Stowarzyszenie „Teraz Patelniok” zadania publicznego „Oczami szefa”, wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie.

Pomysłodawczynią i główną  koordynatorką zadania jak i konkursu była Iwona Gomola. Jak co roku uczniowie walczyli nie tylko o miejsca na podium, gdzie czekały na nich cenne nagrody rzeczowe oraz puchary ufundowane przez Stowarzyszenie Małopolskich Szefów Kuchni i Cukierników, ale też o nagrodę specjalną jaką był Puchar Burmistrza Miasta Wisła. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były sery, na bazie których uczestnicy musieli sporządzić danie główne lub zakąskę.

Do udziału w konkursie zgłosiło się jedenaście szkół z województwa śląskiego i małopolskiego: Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Zespół Szkół im. J. Tuwima w Bielsku Białej, Bielska Szkoła Rzemiosł, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Bielsku Białej, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu Zdroju, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu oraz Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. K. Miarki w Pszczynie. Do prac w komisji sędziowskiej zaproszenie przyjęli znani i cenieni szefowie kuchni. Z Małopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników w pracach komisji udział brali: Leszek Kawa – wiceprezes stowarzyszenia, szef kuchni Bistro Emaus 3 w Krakowie, doradca kulinarny w zakresie kuchni staropolskiej; Wojciech Chudzik – szef kuchni Hotelu Cracovia w Krakowie; Robert Żmuda – szef kuchni w restauracji Karczma Regionalna Gościnna Chata w Krakowie; Sebastian „Szromu” Schrom – szef kreatywny w restauracji La Rossa w Oświęcimiu, uczestnik programu kulinarnego Hell`s Kitchen; Jakub Antoniszak – master sushi szef, finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015; Jan Filipczyk – szef kuchni restauracji  Kolanko w Krakowie; Robert Joachimiak Szpinda – szef kuchni hotelu Kossak w Krakowie. Dodatkowo w skład komisji sędziowskiej weszli: Adam Kajfosz i Jakub Pustówka – szefowie kuchni restauracji SiSi w Ustroniu; Mateusz Wojnar – szef kuchni Hotelu Mercury w Cieszynie, Miłosz Kempka – szef kuchni Fiorentina w Krakowie, Łukasz Świtała – szef kuchni Stara Winiarnia w Wiśle, Wiesław Wróblewski – właściciel firmy Bacówka u Wiecha, Carlos Gonzales Tejera – firma Stalgast, Michał Rajwa – Wydział Edukacji Starostwo Powiatowe w Cieszynie, Sylwester Foltyn – sekretarz miasta Wisła oraz Dominik Witkoś – kucharz.

Konkurs nie odbyłby się gdyby nie wkład i pomoc Firmy Prymat, Stalgast, Bacówki „U Wiecha”, Stowarzyszenia Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok”, Stowarzyszenia Małopolskich Szefów Kuchni i Cukierników, Zarządu Powiatu Cieszyńskiego oraz Burmistrza Miasta Wisły.

Uczniowie zaprezentowali wysoki poziom wiedzy kulinarnej jak i technik sporządzania dań różnymi metodami. Potrawy zachwyciły jurorów zarówno smakiem , wyglądem jak i doborem składników. Wysoko oceniono stopień przygotowania przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Potrawy wykonane były zgodnie z tematem konkursu, a jury miało naprawdę trudny wybór, jednak wyłonić zwycięzców trzeba było. Oto wyniki konkursu: 1. miejsce – Iwona Rajwa i Anna Wieczorek z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu Zdroju, których opiekunem była Ewa Goraus, 2. miejsce – Kamila Górowska i Daniel Pająk z Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach, których opiekunem była Jadwiga Krawczyk, 3. miejsce – Dawid Cieślar i Sebastian Nogowczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, których opiekunem była Iwona Gomola. Puchar Burmistrza Miasta Wisły oraz 1. miejsce Jury VIP otrzymali Rafaela Śliwka i Błażej Burawa z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu, których opiekunem była Dorota Szymańska.

Wszystkim zawodnikom gratuluję, a nauczycielom, którzy przygotowali uczniów do konkursu i tak licznie stawili się w naszej szkole serdecznie dziękuję. To dzięki Waszej obecności ranga konkursu w środowisku wzrasta z roku na rok. Szczególne podziękowania kieruję również do nauczycieli w tym: Luizy Kezwoń, Lucyny Wisełki, Wiesławy Koziarek oraz Lubomira Špili jak i uczniów ZSGH, w tym szczególnie do Ewy Gałosz, Andrzeja Kowalczyka oraz Damiana Badury. To dzięki waszej pomocy i zaangażowaniu mogliśmy sprawnie przeprowadzić konkurs i zaprezentować się jako szkoła w środowisku.

Iwona Gomola



Kalendarz imprez

Przejdź do wersji tekstowej kalendarium imprez

Jak spędzisz tutaj czas?

Baner Aktywnie pozytywnie
Banner Rodzinnie goscinnie
Baner na edukowaniu i harcowaniu
Baner na konferencji
Baner Mapa miasta
Baner Kamera internetowa
Baner baza noclegowa
Baner Baza wyciągi

Partnerzy

Herb miasta Nepomuk
Herb miasta Jablunkov
Herb miasta Rheinhausen
Herb miasta Hukvaldy
Herb miasta Bullylesmines
Herb miasta Coka
Herb gminy Jastarnia
Herb miasta Szczyrk
Herb miasta Brenna
Herb gminy Istebna
Herb miasta Ustroń
Copyright © by Urząd Miasta Wisła 2025
Polityka prywatności i cookies Deklaracja dostępności
Realizacja: Agencja Marketingu Internetowego
//widget pogodowy