Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
Tłusty Czwartek to tradycyjnie w Wiśle Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki. W tym roku 8 lutego odbył się już po raz 13. Po raz kolejny jury wybrało najlepsze krepliki w dwóch kategoriach: domowych i zawodowych. Konkurs przyciągnął zarówno profesjonalnych twórców, jak i pasjonatów kuchni domowej, którzy chcieli pokazać swój talent w przygotowaniu tradycyjnych beskidzkich kreplików.
Inicjatywa zapoczątkowana w 2006r. przez Stowarzyszenie Imko Wisełka i Pawła Brągiela cieszy się ciągle dużą popularnością. Tradycję tę od czterech lat kontynuuje Wiślańskie Centrum Kultury, zachęcając do udziału miłośników pączków z Wisły i okolic. Uczestnicy z kolei z roku na rok wykazują się kreatywnością i zaangażowaniem.
Konkurs odbył się w w tym roku w gościnnych progach Kawiarni & Bistro Dom Zdrojowy. Ogólnie do konkursu zgłoszono 16 konkursowych kreplików, 10 w kategorii zawodowe i 6 w kategorii domowe.
Trudnego wyboru musiało dokonać w tym roku Jury, w skład którego weszli:
Aneta Legierska, pełnomocniczka Marszałka Województwa Śląskiego ds. subregionu południowego,
Dominika Tyrna, prezeska Lokalnej Grupy Działania "Cieszyńska Kraina",
Zenoz Zembol, prezes stowarzyszenia 7 Dolin,
Izabela Cieślar, właścicielka Kawiarni & Bistro Dom Zdrojowy,
i Iwona Zawada, która do Jury dołączyła dzięki konkursowi, zorganizowanemu przez Wiślańskie Centrum Kultury, w którym należało odpowiedzieć na pytanie dlaczego pączek jest okrągły. Odpowiedź Pani Iwony ujęła organizatorów i nie tylko: "Żeby lepiej wkuloł się do żołądka, kanciaty by dusił."
A teraz najważniejsza informacja. Najlepsze Beskidzkie Krepliki w kategorii domowych wykonali:
W kategorii kreplików zawodowych najlepsze krepliki wykonali:
W ramach konkursu przyznano również nagrody publiczności oraz nagrodę Grand Prix za idealnego beskidzkiego kreplika. Publiczność miała okazję degustować wszystkie zgłoszone krepliki oraz oddać swój głos na ulubioną propozycję. Kreplik Diamentowy został wybrany przez tę grupę osób, co stanowiło również wielkie wyróżnienie dla zwycięzcy, czyli Stołówki "U Heli."
Nagroda Grand Prix została przyznana za kreplika, który wyróżniał się najbardziej pod względem smaku, wyglądu oraz zachowania tradycyjnego beskidzkiego charakteru. Ta prestiżowa nagroda była oznaką uznania dla starań, umiejętności zwycięzcy oraz dbałości o zachowanie tradycji. Idealnego kreplika wykonała Maria Pietruszka.
W konkursie wzięło udział wiele utalentowanych osób, a wszystkie zgłoszone krepliki wykazywały się wysokim poziomem kulinarnym. Jury miało trudne zadanie, aby wyłonić zwycięzców we wszystkich kategoriach. Ogólnie jednak poziom kreplików był bardzo wysoki, świadcząc o wielkim zainteresowaniu i pasji w naszym regionie.
Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki to nie tylko okazja do prezentacji swojego kulinarnego talentu, ale również świetna okazja do integracji lokalnej społeczności i promocji tradycyjnej kuchni beskidzkiej. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem oraz przychylnymi recenzjami zarówno od uczestników, jak i gości. Czekamy z niecierpliwością na kolejną edycję tej smacznej imprezy.
Całość jak zawsze rewelacyjnie poprowadził Rafał Cieślar a przygrywała Kapela Istebna.
Wielkie podziękowania kierujemy do partnera i sponsora tegorocznego konkursu, czyli Kawiarni & Bistro Dom Zdrojowy.
Dziękujemy też wszystkim za udział w konkursie i za podtrzymywanie „kreplikowej” tradycji!
Wiślańskie Centrum Kultury