Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
Uczniowie ZSGH w Wiśle: Karolina Pogorzelska, Alicja Łacek z klasy 2HG, Małgorzata Łacek, Karolina Skurzok, z klasy 2GG, Mikołaj Bebek i Anna Poloczek z klasy 3TG, wzięli udział w I ogólnopolskim konkursie artystycznego dekorowania pierników dla uczniów szkół gastronomicznych „dekor – PIERNIK – art”, organizowanego przez Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu własnoręcznie wypieczonego piernika, do zdobienia którego należało użyć lukru. Wymiary pracy nie mogły przekroczyć rozmiarów 30cm x 30cm, praca mogła składać się z jednego lub kilku pierników. Zabronione natomiast było użycie gotowych elementów dekoracyjnych. Udział w konkursie zdeklarowało aż 65 uczniów z całej Polski. Nadesłane prace konkursowe były oceniane przez profesjonalne jury, składające się wybitnych cukierników: Anny Dziedzic „Lukrowanki Anki”, Agaty Kubackiej z konińskiej „Słodkolandii”, Daniela Bauera, Igi Sarzyńskiej – Komorowskiej i Pawła Mieszały. Na zwycięzcę konkursu czekał profesjonalny kurs pracy z lukrem królewskim. Całe święta z niecierpliwością czekaliśmy na ogłoszenie wyników, emocje rosły z każdą godziną, ponieważ prace były na wysokim poziomie. Wreszcie jury podało wyniki.
Werdyktem jury II miejsce w ogólnopolskim konkursie zajął Mikołaj Bebek ze swoimi pierniczkami wykonanymi wzorem krzyżykowym.
Mikołaj w swoim zgłoszeniu napisał „Moją pasją jest cukiernictwo. Pierniki zostały upieczone według receptury mojej babci. Zdobienie pierników wykonałem metodą haftu krzyżykowego, który jest wykorzystywany w naszych tradycyjnych wyrobach oraz strojach regionalnych. Każdy piernik tworzę samodzielnie według własnego projektu i staram się, aby były to niepowtarzalne i oryginalne wzory”. Wszystkim uczestnikom gratulujemy, życząc im niekończącej się pasji do cukiernictwa, a Mikołajowi jeszcze raz gratulujemy wygranej.
Iwona Gomola