Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
Restauracja Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki zdobyła podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki 2. miejsce w konkursie kulinarnym w kategorii Potrawy Regionalne. Tym samym za swoją żebroczkę ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami otrzymała Srebrną Zopaskę. Ponadto podczas Festiwalu odbyła się również emocjonująca Bitwa Smaków z udziałem Remigiusza Rączki oraz Marii Pietruszki - managerki Chaty Olimpijczyka i uczestniczki programu „Zamiana Szefów Kuchni”. Bitwa odbyła się pod hasłem „Jasne kontra ciemne, czyli piwne wariacje kulinarne”. Jej efektów mogła zakosztować publiczność zgromadzona na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu.
Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki od 2015 roku reprezentuje Wisłę na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki, serwując swoim gościom takie regionalne potrawy jak:
- Kapuśnica po wiślańsku
- Placki szkubane
- Placki ze szpyrkami
- Kołocz wiślański
- Herbata z zielin
W 2015 roku podczas X Festiwal Śląskie Smaki, który odbywał się w Wiśle, Chata Olimpijczyka zdobyła w konkursie kulinarnym w kategorii profesjonalistów Brązowy Durszlak za Podgardlinę i wątróbkę wieprzową z cebulą, Kapuśnicę z ziemniakami i suszonymi borowikami, Placki ziemniaczane zapiekane ze śmietaną i masłem, czyli placki szkubane.
- Otrzymana wczoraj nagroda to dla Chaty Olimpijczyka ogromne wyróżnienie i zaszczyt, gdyż od wielu lat restauracja wkłada wiele serce w promocję regionu i potraw wiślańskich wśród Polaków i zagranicznych turystów - podkreśla Maria Pietruszka.