Zaczynamy o 14.00 – będzie można wtedy zobaczyć, jak wygląda wyrób tradycyjnego sera owczego, buncu. Jednocześnie, dzieci będą mogły wziąć wtedy udział w warsztatach wykonywania wełnianych przedmiotów codziennego użytku.
O 15.00 na sali ekspozycyjnej odbędzie się wykład Józefa Michałka na temat bioróżnorodności łąk i pastwisk oraz roli wypasu owiec w utrzymaniu tych zbiorowisk.
A o 16.30 zapraszamy najmłodszych do wzięcia udziału w animacjach.
Całości towarzyszyć będzie umiejscowiona na naszych ogrodach zagroda z owcami, nad którymi czuwać będą Barbara i Jan Kędzior. Będzie można również spróbować tradycyjnych wyrobów – serów, masła czy wiślańskiej herbaty z zielin.
Wstęp na wszystkie wydarzenia wchodzące w skład programu jest wolny, jednak należy liczyć się z tym, że liczba miejsc na warsztatach jest ograniczona.