Zapraszamy na kolejną z cyklu imprez związanych z tradycjami pasterstwa i obrzędów z tym związanych na terenie Karpat i Beskidu Śląskiego.
Podczas wydarzenia będzie można podjerzeć sposoby wyrobu poszczególnych serów oraz oczywiście skosztować serów owczych, w tym tradycyjnej wiślańskiej bryndzy, oscypków, redykołek, buncu, żentycy, gulaszu baraniego, placków z blachy, herbaty z zielin (ziół) i lokalnych wypieków.
Towarzyszyć nam będzie Grupa Śpiewacza "Grónie" oraz Zespół Regionalny "Wisła".
Będzie się działo! Start o godzinie 14:00!
Impreza odbędzie się na Wyciągu "Pasieki", przy gospodarstwie Państwa Barbary i Jana Kędzior, ul. Brzegowa 10
Imprezy w ramach cyklu "Redyk Beskidzkiej 5" w roku 2016:
22.05.2016 Miyszani Owiec (Wisła Cieńków)
Rozpoczęcie wypasu owiec, tradycyjny obrzęd poświęcenia i okadzenia stada oraz połączenie owiec w jedno stado.
17.07.2016 Wiślańska Bryndza (Wisła Pasieki)
Spotkanie poświęcone tradycjom serowarstwa z owczego i krowiego mleka - pokazy wyrobu oraz degustacje oscypków, bundzu, bryndzy, redykołek i innych serów wołoskich.
6-7.08.2016 Festiwal sera (Skolnity)
24.09.2016 Rozchód Owiec (Wisła Cieńków)
Tradycyjne zakończenie wypasu związane z powrotem owiec do swoich gospodarzy, podsumowanie wypasu oraz wspólna biesiada.