W zielonej przestrzeni parku stanęła kolyba pasterska, która nawiązuje do dawnych zabudowań beskidzkich pasterzy. W piątek, o godz. 16:00 z okazji TKB odbędzie się tutaj pokaz robienia serów owczych.
W Parku Kopczyńskiego oprócz nowej ławy karpackiej, nawiązującej do bramy, która stanęła w Wiśle w czasie Święta Gór w latach międzywojennych, pojawił się kolejny ciekawy akcent - kolyba pasterska, wybudowana tutaj przez wiślańskiego bacę Jana Kędziora.
- Chcieliśmy pokazać ludziom coś naszego, wiślańskiego i tradycyjnego. Są owce, jest prawdziwy koszor, jaki kiedyś był na sałaszach. Ta kolyba to było moje wielkie wyzwanie, bo chciałem pokazać ludziom, którzy przyjadą do Wisły, że tutaj też są owce, że to piękna tradycja - mówi Jan Kędzior.
W piątek, 2 sierpnia o godz. 16:00 w kolybie pasterskiej w Parku Kopczyńskiego, odbędzie się pokaz wyrobu serów pasterskich, który poprowadzi Józef Michałek z Istebnej. Będzie można nie tylko zobaczyć, jak wyrabia się tradycyjne owcze sery, ale także napić się pysznej mulki i spróbować najlepszych serów w regionie.