Redyk Beskidzkiej 5
Zapraszamy na cykl imprez związanych z tradycjami pasterstwa wołoskiego, obecnie na terenie Karpat i Beskidu Śląskiego.
Podczas wszystkich imprez będzie można skosztować serów owczych, gulaszu baraniego, herbaty z zielin (ziół) i lokalnych wypieków.
Towarzyszyć nam będzie kapela góralska.
Będzie się działo!
22.05.2016 Miyszani Owiec (Wisła Cieńków)
Rozpoczęcie wypasu owiec, tradycyjny obrzęd poświęcenia i okadzenia stada oraz połączenie owiec w jedno stado.
17.07.2016 Wiślańska Bryndza (Wisła Pasieki)
Spotkanie poświęcone tradycjom serowarstwa z owczego i krowiego mleka - pokazy wyrobu oraz degustacje oscypków, bundzu, bryndzy, redykołek i innych serów wołoskich.
6-7.08.2016 Festiwal sera (Skolnity)
24.09.2016 Rozchód Owiec (Wisła Cieńków)
Tradycyjne zakończenie wypasu związane z powrotem owiec do swoich gospodarzy, podsumowanie wypasu oraz wspólna biesiada.