Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
Pierwsza czekoladowa figura Adama Małysza została wykonana w 2001 roku przez członków Stowarzyszenia Cukierników RP. Powstała z bloku białej czekolady o wadze 330 kilogramów. Po raz pierwszy została zaprezentowana 5 maja 2001 r. przy okazji imprezy na cześć „Orła” z Wisły „Majówka z Małyszem”. Figura miała wysokość 2,5 metra i ważyła 180 kilogramów. Rzeźbieniem w czekoladzie zajmowało się ośmiu cukierników i zajęło im to 264 godziny. Początkowo figura nie była w żaden sposób chroniona i byli tacy kibice, którzy próbowali sprawdzić jak smakuje ich idol. Jeden z nich odgryzł Adamowi ucho. W 2007 roku czekoladowa postać przeszła gruntowną renowację przeprowadzoną przez firmę E. Wedel, w wyniku której Małysz m.in. otrzymał nowe narty, a także czwartą Kryształową Kulę.
Nowa czekoladowa postać Adama Małysza została wykonana przez cukiernika Damiana Wiśniewskiego w warsztacie Creative Pastry Chef Damian Wiśniewski. Do zrobienia rzeźby artysta wykorzystał 135 kg czekolady plastycznej przekazanej przez Master Martini, a czas, który poświęcił na wykonanie tego dzieła to 432 godziny. Nowa czekoladowa postać „Orła” z Wisły wraz z nartami ma wysokość 2,90 m, a jej ostateczna waga z podstawą to około 175 kg.