Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00
Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek 7:00 – 15:00
Wtorek 7:00 – 16:00
Środa 7:00 – 15:00
Czwartek 7:00 – 16:00
Piątek 7:00 – 13:00
Uczennica Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle wzięła udział w I Małopolskim Pucharze Szkół Gastronomicznych „Smaki historii czyli magiczny smak Krakowa” w Centrum Inspiracji Kulinarnych Makro. Konkurs był organizowany przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Uczestnikami konkursu byli uczniowie, którzy w poprzednich latach zajęli pierwsze miejsce w konkursach objętych patronatem Stowarzyszenia.
Zadaniem każdego z uczestników było wykonanie 7 porcji dania zasadniczego, którego głównym składnikiem był kurczak zagrodowy lub kukurydziany. Dodatkowo w daniu należało wykorzystać obowiązkowo składniki regionalne takie jak:
- suska sechlońska
- jabłko łąckie
- bundz
- bryndza podhalańska
- miód rzepakowy
oraz obowiązkowo produkty reprezentujące dziedzictwo gastronomiczne Krakowa takie jak:
- obwarzanek krakowski
- chleb prądnicki
- kiełbasę piaszczańską
- czosnek galicyjski
- głąbik krakowski
Czas na przygotowanie dania głównego wynosił 150 minut.
By dobrze przygotować się do finału, uczennica musiała wielokrotnie przećwiczyć poszczególne czynności, by w ostatnich próbach w wyznaczonym czasie sporządzić danie w ilości 7 porcji.
Z tym zadaniem świetnie poradziła sobie uczennica ZSGH Nikola Kubaczka z klasy IV TG zajmując II miejsce ze stratą 5 minut na wydanie dania. Zdaniem jurorów było to najlepsze danie, świetnie dopracowane smakowo i technicznie i z powodzeniem mogłoby znaleźć się w karcie menu w restauracji.
Iwona Gomola