Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
9 września w Skoczowie odbyły się „Mistrzostwa w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych”. Organizatorem tego wydarzenia było Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj” przy wsparciu i pomocy merytorycznej Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny oraz firmy Chojna Group. Udział w imprezie wzięły szkoły z Bielska-Białej, Cieszyna i Wisły.
Przedmiotem konkursu było danie główne, którego obowiązkowym składnikiem był sum afrykański. Składał się on z dwóch etapów. W pierwszym (kwalifikacjach) należało przygotować i nadesłać recepturę dania. W drugim (konkurs) należało potrawę przyrządzić.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle reprezentowały uczennice w składzie: Nikola Kubaczka z klasy 3TG, Kinga Klimowska z klasy 3TG i Katarzyna Procner z klasy 2TG, które do konkursu przygotowała Iwona Gomola. Nikola przygotowała suma w cukinii z kaszą jaglaną, musem pomidorowo-cukiniowym, sakiewkami z orzechami i krewetkami, Kinga zaserwowała roladki z suma ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami, natomiast Kasia przyrządziła suma w panierce z salsą z mango, chrustem i sosem maślanym. Uczennice zmieściły się w regulaminowym czasie 90 minut, otrzymując wiele pochwał od jury technicznego za dobre przygotowanie, wykorzystanie sezonowych składników i porządek na stanowisku pracy. Również prezentacja wykonanych przez nie dań zyskała ogólne uznanie w ocenie jury degustacyjnego, w efekcie czego dziewczęta zdominowały całe podium! Nikola Kubaczka zajęła 1. miejsce (nagroda – bon o wartości 500 zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni), Kinga Klimowska była 2. (nagroda – bon wartości 350 zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni), a 3. lokatę wywalczyła Katarzyna Procner (nagrpoda – bon o wartości 250 zł i zestaw profesjonalnych noży szefa kuchni). Gratulujemy!!!
Iwona Gomola