Centrum Informacji
Turystycznej
Wisła Plac Hoffa 3, kom. 791 400 485
tel. (33) 855 34 56
Od niedzieli na halach Cieńkowa znów pasą się owce. Tegoroczny sezon wypasu rozpoczął się tradycyjnym obrzędem mieszania, czyli połączenia zwierząt w jedno stado.
Redyk Wiślański to już tradycja. Właśnie w ten dzień gospodarze, przy asyście licznie zgromadzonej widowni, przyprowadzają swoje owce i oddają we władanie bacy, który zajmuje się stadem aż do jesieni. Tradycyjnie mieszanie owiec odbyło się w tym roku 20 maja. Po przybyciu gazdów ze zwierzętami na miejsce ceremonii na Cieńkowie, modlitwę odmówił ks. Marek Michalik, proboszcz parafii ewangelicko-augsburskiej w Wiśle Czarne. Następnie poświęcenia owiec dokonał główny baca Henryk Figura, a ich okadzenia Jan Kędzior. Symbolikę obrzędu przybliżył publiczności baca Michał Milerski z czeskiego Nydku.
Wydarzeniu tradycyjnie towarzyszyła góralska muzyka, tańce i śpiewy. O program artystyczny zadbały: Zespół Regionalny „Wisła” wraz z kapelą, kapele góralskie „Wista” i „Beskidzcy Zbóje”, męska grupa śpiewacza „Grónie” oraz żeńska grupa wokalna z Istebnej. Nie mogło zabraknąć również pokazów, degustacji i prelekcji na temat owczych serów, które prowadził Józef Michałek. Można je było również nabyć. Ponadto najmłodsi uczestnicy wydarzenia mogli spróbować swoich sił w grze na tradycyjnym instrumencie pasterskim – trombicie. Oczywiście podczas imprezy serwowano dania popularne w regionie, m.in.: gulasz z baraniny, kiełbasę z baraniny, buchtę, kołocze i herbatę z zielin.