12 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, odbyła się VIII Edycja Konkursu Kulinarnego „Gotuj z pasją”. W tym roku miał on zasięg ogólnopolski, a hasło przewodnie brzmiało „Podroby, kiszonki i owoce z polskich sadów”.
Organizatorami konkursu byli: Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok” i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy wsparciu Zarządu Powiatu Cieszyńskiego. Konkurs poprzedził cykl warsztatów w ramach realizacji zadania publicznego „Gotuj z pasją”.
Celem konkursu była integracja uczniów, nauczycieli oraz środowiska branżowego, promocja potraw kuchni polskiej, jak i produktów regionalnych, wymiana doświadczeń i propagowanie różnorodności potraw z podrobów, kiszonek i owoców z polskich sadów. Sam temat trudny i jakże wymagający w podejściu do pomysłowości i kompozycji dania konkursowego. Tym bardziej cieszymy się, że do konkursu zgłosiły się następujące szkoły: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Żelechowa (Szymon Witek z opiekunką Elżbietą Zatyką), Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (Klaudia Kiełkowska z opiekunką Judytą Lamżą i Kacper Luleczko z opiekunką Moniką Guz-Wszołek), Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska Białej (Michał Nazarkiewicz z opiekunką Barbarą Ormaniec), Zespół Szkół Przyrodniczo Technicznych z Międzyświecia (Łukasz Ferfecki i Błażej Burawa z opiekunką Urszulą Bury), Zespół Szkół Ekonomicznych z Dąbrowy Górniczej (Filip Michalczyk z opiekunką Agnieszką Wolską i Igor Chełczyński z opiekunką Magdaleną Piskorską), Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Cieszyna (Marek Czepczor z opiekunką Eweliną Tkacz), oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle (Katarzyna Procner i Mateusz Lachowicz z opiekunką Iwoną Gomolą oraz Kinga Klimowska z opiekunem Krystianem Masnym).
Konkurs odbył się dzięki ogromnemu wsparciu i zaangażowaniu szefów kuchni, nauczycieli oraz uczniów ZSGH w Wiśle. W składzie jury zasiedli: Michał Rajwa – zastępca naczelnika Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Cieszynie, Lubomir Špila – Stowarzyszenie „Teraz Patelniok”, Katarzyna Graczkowska – szefowa kuchni w Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach, Jakub Antoniszak – sushi chef, fleelancer, szkoleniowiec i pasjonat gastronomii, Piotr Regucki – szef kuchni Restauracji „Corse” w Krakowie (jedynej restauracji korsykańskiej w Polsce, nagrodzonej przez przewodniki „Gault & Millau” i „Michelin”), Zbigniew Harężlak – półfinalista „8 smaków Europy”, szef w „Tawernie pod Żaglem” w Międzybrodziu Bialskim, Mateusz Wojnar – szef kuchni w „Folwarku Klimosz” w Pogwizdowie oraz właściciel firmy „Smak Pasji”, Łukasz Kończak – szef kuchni „Folwarku 1760” w Kończycach Wielkich, Konrad Klimek – szef kuchni „Markowej Destylarni” w Szczyrku, Kamil Smok – sushi master i współzarządzający w jednym z najlepszych sushi barów na Śląsku „Sakura Sushi Bar” w Katowicach, Sebastian „Szromu” Schrom – szef kuchni Restauracji „La Rossa” i bloger kulinarny, Wojciech Krzak – szef kuchni w restauracji Hotelu Styl 70 w Pszczynie, Miłosz Kempka – sous chef restauracji „Szara Gęś” w Krakowie, Dominik Witkoś, Dawid Cieślar oraz Karol Procner. Sponsorami konkursu byli: Starostwo Powiatowe w Cieszynie, Burmistrz Miasta Wisła, Wiesław Wróblewski – właściciel firmy „Bałkańskie Smaki”, Katarzyna Graczkowska – szefowa kuchni w Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach i Stowarzyszenie „Teraz Patelniok”. Z kolei nad prawidłowością przebiegu dnia konkursowego czuwały nauczycielki: Dorota Mendrek, Luiza Kezwoń, Ewa Stanna, oraz uczniowie: Andrzej Kowalczyk, Ewa Gałosz, Katarzyna Fryda oraz klasy 1TG i 2TG.
Konkurencja była wymagająca, jednak uczniowie stanęli na wysokości zadania, prezentując wysoki poziom swojego przygotowania. Jury oceniało kompozycję, dobór produktów, estetyczny wygląd, kreatywność, smak i aromat potrawy. Po ocenie przygotowanych potraw 1. miejsce i Puchar Burmistrza Miasta Wisła zdobyła Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, 2. miejsce zajął Kacper Luleczko z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, natomiast na najniższym stopniu podium stanęła Kinga Klimowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Wyróżnienie otrzymał Michał Nazarkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej, a Puchar Publiczności Szymon Witek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Żelechowa. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali drobne upominki oraz pamiątkowe dyplomy. Wszystkim, którzy przyczynili się do uświetnienia dnia konkursowego serdecznie dziękujemy.
Iwona Gomola